Fjällsäkerhetsrådet förebygger olyckor i fjällen

Alla som besöker fjällen hänförs över den till synes oändliga tillgången till snö på vita vidder, storslagna toppar i kombination med långa skoterleder. Men fjällvärlden kan också vara en tuff miljö med snabbt växlande väder, hårda vindar, låga temperaturer, snödrev och laviner. Säkerhetsaspekten är viktigt för att alla besökare ska kunna njuta av fjällen, känna sig tryggare, vara bättre förberedda och därigenom också kunna förebygga både olyckor och tillbud.

Foto Hans Wärdell

Fjällsäkerhetsrådet har sedan slutet av 1970-talet informerat om säkerhet med fokus på att ge alla besökare en tryggare upplevelse som ökar om man själv är väl förberedd. Huvuduppgiften är att förebygga olyckor i fjällen, dels genom att informera och utbilda om fjällsäkerhet, dels att stödja forskning och utveckling på området samt många andra bidragande säkerhetsåtgärder. Som exempel kan nämnas väderprognoser, fjällkartor, fjällräddningen, markerade vinterleder, vindskydd med mera. Fjällsäkerhetsrådet arbetar under Naturvårdsverket och består av representanter för myndigheter och organisationer med stor samlad kunskap om fjällsäkerhet.

Lokala fjällsäkerhetskommittéer
De lokala fjällsäkerhetskommittéerna fungerar som Fjällsäkerhetsrådets förlängda arm. Där finns kunskapen om lokala förhållanden och närkontakten med fjällen och med de människor som verkar där. I de lokala kommittéerna finns representanter för bland annat kommun, polis, räddningstjänst, fjällräddning, skoterklubbar och näringsliv.
Kommittéernas uppgift är att inom det egna området inspirera, informera och samordna arbetet med fjällsäkerhet. Den kunskap och erfarenhet som finns inom respektive område är ett viktigt underlag för
Fjällsäkerhetsrådets arbete.

fjall_photo_hans_wardell_6273
Lavinsäkerhet förebygger lavinolyckor
En tydlig trend är att allt fler människor söker sig till brant fjällterräng med syfte att uppleva brant lössnöåkning med snöskoter eller på skidor. Många utsätter sig för potentiella lavinområden som de inte är vana vid eller har tillräcklig kunskap om. För denna grupp ses information som ger insikt som det viktigaste verktyget för förebyggande av lavinolyckor.
Fjällsäkerhetsrådet har på sin webbplats utmärkt information med olika fördjupningsavsnitt kring lavinsäkerhet, utbildningsfilmer m.m.

Allt större efterfrågan på förbättrad lavininformation
Många fjällbesökare, experter och organisationer har efterfrågat förbättrad information kring rådande lavinfara och var i terrängen det är farligt. Till skillnad från flera andra bergsländer finns det i dagsläget inte några lavinprognoser för de svenska fjällen. En enad internationell expertis anser att lavinprognoserna i deras respektive länder faktiskt bidrar till ett minskat antal lavinrelaterade olyckor.
På senare år har många pekat på behoven av lavinprognoser vilka har till syfte att beskriva dels aktuell lavinfara, men de ger även en bild av var i terrängen det är lavinfarligt och vad det beror på. På lång sikt kan de även höja den allmänna kunskapen om laviner och fjällsäkerhet. Lavinprognoser ska kunna erbjuda både skoteråkare och skidåkare ett bra beslutsstöd för att bättre kunna göra sina egna bedömningar kring säkrare vägval i samband med friåkning, eller helt enkelt avstå på grund av lavinfaran.

Lavinprognoser kan förebygga olyckor
Naturvårdsverket har på uppdrag av regeringen bl.a. utrett behoven av lavinprognoser för den svenska fjällkedjan, med syftet att förebygga olyckor och tillbud. Utredningen har skett tillsammans med SMHI och ett flertal andra myndigheter, samt även intresseorganisationer och näringsidkare som bidragit med stor kunskap.
Naturvårdsverket kom fram till att det finns ett konkret behov av lavinprognoser och att det är skäligt att införa ett lavinprognosprogram sett till både kostnader och nyttor som det medför. Grunden till Naturvårdsverkets ställningstagande är bland annat att allt fler vistas på lavinfarliga platser, både på fritiden och i yrket. Varje år går ett ansenligt antal laviner i fjällen och människor omkommer och skadas på grund dessa. Fler och fler åker skidor offpist och kör snöskoter utanför lederna i potentiella lavinområden och utsätter sig för högre risker.
Den nytta lavinprognoser medför är att de höjer medvetandet och kunskapen om laviner, och att det kan minska andelen skadade och döda i laviner i relation till antalet som vistas där. Lavinprognoser kan även ha en regionalekonomisk positiv inverkan genom ökat förtroende och bättre förutsättningar för fjällen som vintersportland.

skoter_fjall_photo_hans_wardell_2915
Internationell samverkan inom fjällsäkerhet
Internationell samverkan inom fjällsäkerhet är en annan viktig del för att lära sig mer om andra länders förhållanden. Ett exempel är EAWS – European Avalanche Warning Services. Där träffas alla nationer som publicerar och utvecklar lavinprognoser med syfte att tillsammans samordna och likrikta sin information kring lavinfara.
ISSW- International Snow Science Workshop är en kongress där man delar erfarenheter och diskuterar lavinsäkerhet och lavinprognoser. Kongressen arrangeras varje år och 2014 var Banff i Kanada värd för mötet.
Ytterligare ett exempel är det så kallade IKAR/CISA – International Commission for Alpine Rescue, vilket är världens äldsta organisation för fjäll- och bergsräddning. Varje höst träffas cirka 400 delegater från 35 länder. 2011 arrangerade Sverige kongressen och 2014 var arrangörslandet USA. Sverige och Fjällsäkerhetsrådet har bland annat en viktig roll som ordförande i en arbetsgrupp för att fokusera ytterligare på förebyggande arbete.

Ambassadörer för fjällsäkerhet
Fjällsäkerhetsrådet har ett flertal olika ambassadörer för Fjällsäkerhet. Det är personer med lång erfarenhet av att vistas i fjällmiljö och som är experter inom sina respektive områden. Målsättningen med ambassadörsprojektet är att få hjälp att lyfta och utveckla olika delar av fjällsäkerhetsfrågorna, samt att sprida Fjällsäkerhetsrådets information och budskap ut till folket.
På skoterfronten har Thomas Wärdell blivit utsedd till ambassadör för fjällsäkerhet. Han är en passionerad backcountry-åkare med många års erfarenhet från fjällen. Han är en av landets pionjärer när det gäller lössnöåkning med mountainmaskiner. Intresset började i unga år och i mitten av 1990-talet tog han hem trender och teknik från USA för att utveckla friåkningen. Thomas har länge betonat vikten av säkerhet när vi är ute och åker, att man använder rätt sorts skydd och bär med sig rätt säkerhetsutrustning så som spade, sond, lavinsändare och första hjälpen-kit. Han poängterar även att kunskap är viktigt och att man vet hur man ska agera om olyckan skulle vara framme.
Numera är Thomas instruktör inom snöskoter och lavinsäkerhet och driver en egen verksamhet under namnet Terrain Events. När vi frågar om målsättningen med den nya verksamheten och rollen som Fjällsäkerhetsrådets ambassadör säger han så är:
– Jag hoppas nå ut till många och på så vis ge fler skoteråkare ett ökat och medvetet säkerhetstänk och en förståelse för de faror som kan uppstå när de befinner sig i fjällterräng. Min ambition är även att bidra till att utveckla en heltäckande yrkesförarutbildning för dem som kör snöskoter professionellt.

thomas_wardell_photo_hans_wardell_6779Thomas Wärdell där han trivs som bäst, surfandes på puderfyllda myrar i Norrlands fantastiska fjällvärld.

Tips för säkrare skoterturer i fjällen
Gå en lavinutbildning för att lära dig mer om lavinsäkerhet och hur du undviker farorna. Öva med lavinutrustning tillsammans med dina vänner så att ni är förberedda om olyckan skulle vara framme. Klä dig ordentligt enligt flerlagersprincipen med ett riktigt bra underställ, förstärkningsplagg samt ytterkläder i ett slitstarkt material som är vind- och vattenavvisande. Använd skyddsutrustning så som knä- och helkroppsskydd, rejäla skor, hjälm samt glasögon som sluter tätt både mot ansiktet och hjälmen. Ta med en ryggsäck, alternativt lavinryggsäck, packad med vatten, spade, sond, såg, första förband och någon form av energitillskott eller nödproviant. Använd lavinsändare, slå på den och kolla batterierna, spänn fast den mot kroppen innanför ytterkläderna. Se även till att dina vänner har rätt utrustning med sig, så som lavinutrustning med mera. Det är även viktigt att försäkra sig om att alla vet hur man använder utrustningen, ifall olyckan skulle vara framme, träna därför ofta tillsammans. Till sist, kom ihåg att berätta för dina vänner och familj om din planerade rutt innan du beger dig iväg och glöm inte att berätta när du kommit tillbaka.

Mer info om fjällsäkerhet och Fjällsäkerhetsrådet hittar du på deras hemsida www.fjallsakerhetsradet.se