Varje vinter sker flera lavinolyckor i Sverige med skid- och skoteråkare inblandade. De flesta olyckorna drabbar människor som på fritiden söker sig till brant fjäll- och bergsterräng. För att förbättra säkerheten har nu Naturvårdsverket fått i uppdrag av regeringen att etablera ett lavinprognosprogram för den svenska fjällkedjan.
Många fjällbesökare, experter och organisationer har efterfrågat förbättrad information kring rådande lavinfara och var i terrängen det är farligt. En enad internationell expertis anser att lavinprognoserna i deras respektive länder kan bidra till ett minskat antal lavinrelaterade olyckor.
Naturvårdsverket har under 2014 utrett behoven av lavinprognoser och kommit fram till att det finns ett konkret behov av dessa och att det är skäligt att införa ett lavinprognosprogram sett till både kostnader och nyttor som det medför. Detta har medfört att Naturvårdsverket nu fått i uppdrag av regeringen att påbörja en etablering ett lavinprognosprogram för den svenska fjällkedjan.
Lavinprognoser har till syfte att beskriva dels aktuell lavinfara, men de ger även en bild av var i terrängen det är lavinfarligt och vad det beror på. På lång sikt kan de även höja den allmänna kunskapen om laviner och fjällsäkerhet. Lavinprognoser ska kunna erbjuda både skoteråkare och skidåkare ett bra beslutsstöd för att bättre kunna göra sina egna bedömningar kring säkrare vägval i samband med friåkning, eller helt enkelt avstå på grund av lavinfaran.
– Sverige är ett fantastiskt fjälland och det är glädjande att många utnyttjar detta för rekreation. Samtidigt vistas allt fler människor i lavinterräng. Lavinprognoser är därför en viktig hörnsten i det nationella fjällsäkerhetsarbetet, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson.
Bedömningar av lavinfaran i Sverige har hittills bara gjorts i skidanläggningar som har lavinproblem, men de gäller bara för området närmast liftarna. Det finns ingen funktion som gör lavinprognoser för hela fjällkedjan. En permanent lavinprognostjänst för hela den svenska fjällkedjan kommer att förbättra informationen till både privatpersoner och alla aktörer som är involverade i friluftslivet och fjällturismen. Naturvårdsverket kommer att ansvara för verksamheten inklusive styrning och finansiering. Operationella delar kan dock läggas ut på andra aktörer.
– Nationella lavinprognoser är ett nytt arbetsfält för statlig verksamhet i Sverige, och det kommer att ta tid innan lavinprognosprogrammet är fullt utbyggt och operativt, men jag hoppas att lavinprognoser ska kunna levereras i någon form redan till nästa vinter, säger Åsa Romson.
För mer information om lavinprognoser och lavinsäkerhet kan du besöka www.fjallsakerhetsradet.se